PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 14 - 686 kinderen weggevoerd Klokgelui week 14 - 686 kinderen weggevoerd

Als je hoort over kinderen die zijn weggevoerd, denk je niet aan je eigen stad. Je denkt aan Syrië of aan oorlogen in Afrika. Ver van ons bed. En toch gebeurde het in onze eigen stad.
686 kinderen in de leeftijd van één maand tot twaalf jaar werden in 1942-1943 weggevoerd uit Rotterdam. En zijn niet meer teruggekomen. En alleen maar omdat ze Joods waren. Ze werden weggevoerd naar Westerbork. De meesten van hen werden spoedig daarna vervoerd naar Auschwitz of Sobibor om daar te worden vermoord.

Onbegrijpelijk dat we dit hebben laten gebeuren. Zeker is er ook in Rotterdam verzet geweest tegen Hitler-Duitsland met zijn Jodenhaat. Maar achteraf veel te weinig. Dit had niet mogen gebeuren.

Op woensdag 10 april wordt om 12.15 uur door onze burgemeester, Ahmed Aboutaleb een monument onthuld ter nagedachtenis aan deze kinderen. Dit gebeurt bij de Muur aan de Stieltjesstraat / Eva Cohen-Hartogkade. De burgemeester wordt bij de onthulling bijgestaan 
door Joodse kinderen. De Rabbijnen A. Ringer en J. Vorst zullen gebeden uitspreken. Dit alles gebeurt op de plek waar 70 jaar geleden de Joden met hun kinderen in een loods bijeengebracht werden voor deportatie…

Op het monument zullen de namen van de 686 kinderen staan. Zo zal de naam van de gestorvenen niet worden uitgewist. Ook wordt er een gedenksteentje gelegd bij het paneel van een onbekend kind.

Het monument wil ons het verleden nooit doen vergeten. Laten we waakzaam zijn tegen Jodenhaat nu.

Gedenken wij in eerbied deze kinderen.

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.