PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 12 - Passion Klokgelui week 12 - Passion

Zaterdagavond gingen we naar de Johannes Passion. Onze dochter zong mee. Deze week zingt onze zoon de Matthäus. Duizenden amateurzangers en beroepsmusici zingen deze dagen een Passion van Bach. Op vele plaatsen in Nederland zijn uitvoeringen. Nederland 2 zendt op Goede Vrijdag om 12.00 uur de Matteüs in het Nederlands uit.
Voor wie geen antenne heeft voor klassieke muziek is er donderdagavond op Nederland 1 The Passion uit Den Haag met Jörgen Raymann, Anita Meyer en René van Kooten. Als je kenners hoort over de Mattäus Passion, vallen woorden als aangrijpend, diep menselijk, wonder-schoon. Op TV zag ik een interview met een soliste uit de Mattäus, een beroeps musicus, die heel goed wist te verwoorden wat de aria die zij moest zingen voor gelovigen betekent. ‘Maar geloof je het zelf?’ vroeg de interviewer. ‘Ik weet het niet’, antwoordde zij. Dat zie je ook bij een aantal BN’ers die The Passion zingen. Ze doen van harte mee met het project, en relativeren tegelijk de inhoud. Je hoeft immers ook niet gelovig te zijn om de Mattäus Passion ontroerend mooi te vinden.

Ook als gelovige kun je soms diep geraakt zijn door het geloof, maar op een ander moment het gevoel hebben er buiten te staan, het helemaal kwijt te zijn. Als gelovige ben je een insider die van binnenuit weet van het vertrouwen, de rust en de hoop die het geloof geeft. Maar een moderne gelovige kan soms ook buitenstaander worden. Dan kijk je van buitenaf tegen het christelijk geloof aan en denk je net als niet-gelovigen, wat is dat toch eigenlijk een vreemd verhaal: Jezus die sterft aan een kruis. En dat je in hem God leert kennen…?! Als gelovige sta je zo naast alle niet-gelovigen met evenveel vragen als zij.

Maar het gekke is, uiteindelijk geef je je als gelovige toch weer gewonnen aan dat vreemde verhaal. Ik kan niet buiten blijven staan. Ik word er door gegrepen. Matteüs en Johannes slagen er telkens weer in mij in hun verhaal te trekken. Het geloof overkomt me. Ik kan er niet onderuit.
Deze week is de Stille Week met Goede Vrijdag, Jezus’ dood aan het kruis. Maar zondag is het grandioze feest van Pasen. De dood heeft niet het laatste woord, de Heer is waarlijk opgestaan!
Je kunt buiten blijven staan, maar waarom zou je niet binnenkomen?

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.