PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 35 - Protest Klokgelui week 35 - Protest

‘Afrika zal blij zijn met premier Roemer,’ sprak Geert Wilders bij de start van zijn verkiezingscampagne. Nu gaat het mij niet om Roemer. Hem stem ik niet en Roemer kan zichzelf prima verdedigen. Maar het gaat me om Wilders. Met zijn sarcastische opmerking wekt Wilders de indruk dat hij liever een premier heeft waar men in Afrika niet blij mee is. Een premier die geen ‘miljarden aan ontwikkelingshulp doneert’, om Wilders nogmaals te citeren. Begrijp ik Wilders goed, dat hij het wenselijk vindt dat we een premier krijgen die een ander werelddeel maar aan zijn lot overlaat?

Als dat zo is, word ik daar niet vrolijk van. In twee zinnen serveert Wilders dan een heel werelddeel af. Met mensen in Afrika hebben wij blijkbaar niets te maken, ze moeten zichzelf maar redden. Dat wij als Nederlanders ooit rijk werden door slavenhandel in Afrika, is vergeten. Dat ieder mens in nood een medemens is, telt blijkbaar niet.

Zelf ben ik niet in Afrika geboren. Wel in Azië. Mijn ouders waren als zendeling naar dat andere werelddeel gegaan om mensen daar te helpen. Zoals eeuwen geleden zendelingen van elders naar Europa kwamen. Een christelijke beschaving ontstond in Europa. Het huidige Nederland is ondenkbaar zonder deze voorgeschiedenis.
Wilders en de zijnen wekken graag de indruk dat zij in Nederland de joods-christelijke beschaving beschermen. Als ik de Bijbel lees, de bron van die beschaving, wordt daar echter een weg gewezen van medemenselijkheid en opkomen voor mensen in nood. Of heb ik een verkeerde bril op als ik in de Bijbel lees dat egoïsme en ‘eigen volk voorop’ doodlopende wegen zijn?

Als protestant houd ik niet van protesteren tégen. Ik ben liever ergens vóór, een pró-test. Waar ik vóór ben? Ik ben voor politiek die het niet normaal vindt dat elke drie seconden een kind in deze wereld aan ondervoeding en vervuild drinkwater sterft. Ik ben voor politiek die opkomt voor kwetsbare mensen, en kwetsbaar leven. Voor politiek die Gods goede schepping niet als een vuilnisbelt behandelt, maar zich inzet voor duurzaamheid en de kringloopeconomie bevordert. Een politiek die geen vijandsbeeld schept van de ander, maar probeert samen te werken. Ik ben voor een politiek die religie en geloof niet achter de voordeur wil opsluiten, maar mensen wereldwijd het recht geeft om ook buiten eigen huis voor hun geloof uit te komen.  

Wat leven we in een prachtig land! We mogen op 12 september gaan stemmen!

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekeroverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.