PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 21 - De hemel bestaat niet? Klokgelui week 21 - De hemel bestaat niet?

Ze kwam in het nieuws na het skiongeluk van prins Friso. Jannetje Koelewijn, journaliste bij de NRC. Ze dacht dat het met de prins wel meeviel. Helaas zat ze er helemaal naast. Van haar verscheen ‘De hemel bestaat niet.’ Een aanrader voor wie nog een vakantieboek zoekt. Zij beschrijft in dit boek het leven van haar ouders. Haar vader, een markante persoonlijkheid, stamt uit gereformeerd Bunschoten. Zijn moeder, naar wie Jannetje is vernoemd, komt uit een gezin van vijftien kinderen. Prachtig hoe Jannetje van binnenuit deze wereld tekent.

Drie jaar lang heeft Jannetje gesprekken met haar ouders gevoerd, waarin de meest intieme details niet zijn verzwegen. Haar ouders zijn unieke mensen, en tegelijk is hun verhaal exemplarisch. Zo ging het met gereformeerd Nederland in de vorige eeuw. Uit het veilige Bunschoten verhuist haar oma naar de grote stad. Sociaal gezien gaat het daar van een arbeiderswijk naar een grote villa in een mooie buurt. In beide milieus valt het gezin uit de toon, zij gaan naar de kerk! Heel integer beschrijft Jannetje het geloof van haar vader. Zoals die winterse zondagmorgen dat zij met haar inmiddels oude vader nog een keer teruggaat naar de Noorderkerk in Spakenburg.

Aangrijpend het moment dat haar vader na de dienst haar opbiecht zo dolgraag te willen geloven, omdat hij er niet buiten kan. ‘Ik hang er met al mijn vezels aan vast.’ Maar hij is het vuurvaste geloof van vroeger kwijt. Net als zijn vrouw, die als de kinderen uit huis zijn, hem verlaat. Ze is geëmancipeerd. Zij had al jaren daarvoor de kinderen het voorbeeld gegeven niet meer naar de kerk te gaan. Het heeft doorgewerkt, Jannetje en de andere kinderen Koelewijn hebben kerk en geloof vaarwel gezegd. De titel van het boek is een uitspraak van Jannetje’s oud geworden, demente moeder ‘De hemel? Die bestaat niet.’ De oude Wim Koelewijn blijft zijn vrouw trouw, maar zegt haar dat niet na. Iedere zondag gaat hij naar de kerk, voor hem bestaat de hemel wel. Het is de verborgen plaats waar God woont.

Het boek eindigt met een prachtige scène. Jannetje beschrijft hoe haar oude vader haar eigenlijk tegen haar zin vraagt hem uit de Bijbel voor te lezen. Maar ze doet het. En zo klinkt een gebed uit Psalm 71: ‘HERE, verlaat mij niet in de ouderdom. Mijn vijanden zeggen: God heeft hem verlaten. Red mij en bevrijd mij door uw gerechtigheid. Neig uw oor tot mij en verlos mij! Bij U schuil ik.’

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.