PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 1 - Herman Finkers en een Bijbelverhaal Klokgelui week 1 - Herman Finkers en een Bijbelverhaal
Heel wat pogingen zijn gedaan om het oude jaar te typeren. Journalisten deden het in hun jaaroverzicht. Cabaretiers in hun conference. 2015 was het jaar van de angst, zei er een. Een ander voegde toe: maar vanwege de klimaattop ook het jaar van de hoop. In 2015 stond alles op scherp, en iedereen groef zich in in het putje van zijn eigen gelijk, las ik ergens. Maar hoe zal 2016 de geschiedenis in gaan? Hoe typeer je een nieuw jaar? Of kun je daar nu nog niets van zeggen?
 
Op de eerste zondag van het nieuwe jaar heb ik in de kerk een poging gedaan. We lazen een mooi verhaal van Jezus: Iemand plant een vijgenboom in een wijngaard. Succes verzekerd. Want een vijgenboom groeit zelfs op rotsachtige grond. Dan moet de vrucht op goede wijngaardgrond wel groots zijn. Hevig teleurgesteld is de eigenaar als de boom geen enkele vrucht voortbrengt. Hak hem om, beveelt hij, deze boom put de grond alleen maar uit en levert niets op. Maar dan komt het mooiste moment. Er klinkt een tegenstem: Niet omhakken die boom! De tuinman komt voor de boom op: Geef die boom ook dit jaar! Ik ga er alles aan doen, zegt die tuinman, om de boom toch nog vrucht te laten geven. En de boom krijgt dat nieuwe jaar!
 
Misschien heeft u Herman Finkers’ oudejaarsconference gezien. Is u wel opgevallen hoe het begon? Voor mijn gevoel heeft dat begin alles met die boom uit Jezus’ verhaal te maken. Nog voor Finkers op het podium stond, klonk een stem die ‘Amazing grace’ zong. Ik herkende dat oude lied meteen. Het bezingt de ‘verbazingwekkende genade, waarmee God een stakker zoals ik red’. Waarom in vredesnaam liet Finkers dat lied aan het eind van 2015 klinken? Zou Herman Finkers nou echt bedoelen dat wij amazing grace nodig hebben? Zoals die boom zonder vrucht het moet hebben van die Tuinman die om genade voor die boom pleit!
Herman Finkers eindigde zijn conference door twee prachtige vruchten te noemen: zorgzaamheid en liefde. Daarvan wenste hij ons in 2016 heel veel toe. Zouden we het nieuwe jaar zo niet treffend kunnen typeren? Een jaar van amazing grace. Een jaar dat je krijgt om vruchten voor te brengen van zorgzaamheid en liefde!
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverchie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.