PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 31 - ‘Rose’ van Rosita Steenbeek Klokgelui week 31 - ‘Rose’ van Rosita Steenbeek
In mijn vakantie lees ik graag mooie boeken. Als ik aan het werk ben, heb ik meestal niet de aandacht om me echt helemaal op een boek te concentreren. Want een boek is een wereld waar je binnenstapt. Je moet de rust hebben om een tijd lang in die wereld te vertoeven. Het boek ‘Rose’, geschreven door Rosita Steenbeek, is zo’n wereld, je aandacht helemaal waard. Rosita Steenbeek werd 20 jaar geleden bekend omdat ze een verhouding had met twee beroemde Italiaanse mannen, schrijver Alberto Moravia en filmregisseur Federico Fellini. Hierover schreef ze ‘De laatste vrouw’, haar geruchtmakende debuut in 1994.
 
In haar nieuwste boek ‘Rose’ beschrijft ze echter niet haar eigen leven, haar oma is nu het onderwerp. Een heel bijzondere oma. Haar oma Rose groeit op in Duitsland. Op een mooie zomerdag in 1929 loopt zij als jonge vrouw door Heidelberg, vakantie vierend, maakt met een vriendin een boottochtje over de Neckar, als er ineens een Nederlandse toerist voor haar stil blijft staan, haar een handkus geeft en zegt: ‘Fraülein, ich liebe Sie.’ Deze ontwapenende man verovert Rose’s hart. Rose maakt diezelfde avond een wandeling met hem, waarop zij direct maar besluiten zich een jaar later te verloven… Hij blijkt predikant in Nederland te zijn. Een niet voor de hand liggende combinatie, want Rose is een Jodin. Zij hoort bij de synagoge en heeft altijd gedacht een Joodse man te trouwen. Heel haar leven wordt omgegooid. Maar er is meer waardoor het leven van Rose helemaal overhoop wordt gehaald. Het zijn de jaren dertig in Duitsland. Haar familie wordt steeds meer slachtoffer van Jodenhaat. Zo wordt dit boek ook een oorlogsroman. Rosita Steenbeek heeft heel veel brieven van haar grootouders gelezen, zich zeer goed gedocumenteerd voordat zij dit boek ging schrijven. Maar je leest het in één adem uit, want zij kan heel goed schrijven. Rose maakt in Klaaswaal het bombardement op Rotterdam mee. Ze maakt kennis met pacifistische christenen van het ‘gebroken geweertje’. Heel mooi hoe Rosita Steenbeek beschrijft hoe haar oma, een Jodin uit Duitsland, domineesvrouw in Nederland wordt. En wat dat met haar geloof doet. Tussen de regels door proef je hoe Rosita zelf hierin staat. ‘Rose’ van Rosita Steenbeek, een aanrader voor deze zomer.
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.