PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 25 - Amazing grace Klokgelui week 25 - Amazing grace
Vrijdagavond laat, ik stond op het punt in bed te stappen, keek ik nog even op NU.nl naar het laatste nieuws. Een filmpje met Barack Obama was net binnengekomen. Ik bekeek het. En het ontroerde mij zeer. Obama die eerst lijkt te aarzelen of hij het wel zal doen... ‘Amazing Grace’, zegt hij, en nog een keer ‘Amazing Grace’. Maar dan zet hij het lied in. Tot verbazing van wie om hem heen zit, zingt hij zachtjes maar steeds zekerder: ‘Amazing grace how sweet the sound that saved a wretch like me!’ En de mensen om hem heen, zwarte predikanten in kleurige toga’s of zijn het leden van het kerkkoor…, ze staan op en beginnen mee te zingen.  Ja, heel het stadion vol zwarte mannen en vrouwen staat op en zingt: ‘Amazing grace’. ‘I once was lost, but now I am found, was blind, but now I see.’ Mensen staan met tranen in de ogen te zingen, anderen met geheven hand. Dit bijzondere gebeuren vindt plaats in Charleston waar president Obama voor een gehoor van duizenden mensen een herdenkingsrede houdt voor de zwarte dominee Pinckney. Op 17 juni is Pinckney met acht anderen vermoord door een jonge blanke racist.  Een onbegrijpelijk misdaad. Nog schrijnender omdat de moord in een kerk plaats vindt. ‘De kerk is voor veel Afro-Amerikanen’, aldus Obama, ‘de plek die we van òns kunnen noemen in een vijandige wereld’.
 
Om dat woord ‘grace’, ‘genade’ draait heel Obama’s  toespraak. Dat oude, bekende lied bezingt de verbazingwekkende genade waarmee God de mens redt, of zoals het lied zegt  ‘een stakker zoals ik redt…’ Grace werd voor heel Amerika zichtbaar, zegt Obama, toen de familie van de slachtoffers de moordenaar vergiffenis schonk. En in hoe de stad Charleston reageerde. Ja, de moordenaar had die genade al moeten zien toen de deur van de kerk voor hem open ging. Maar hij bleef blind. Amerika is zelf ook te lang blind  gebleven voor symbolen van onderdrukking zoals de confederale vlag. Door die vlag neer te halen, zegt Obama, geven we uiting aan de genade van God. Obama beëindigt zijn toespraak met het noemen van de namen van de slachtoffers ‘zij hebben de genade gevonden. Moge God hen Thuis hebben gebracht. Ja, moge God doorgaan zijn genade te geven aan de Verenigde Staten van Amerika.’ Bidden wij dat met Obama mee.
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.