PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 19 - Een heftige maand Klokgelui week 19 - Een heftige maand
Nog nooit had ik van haar gehoord. Maar deze krant schreef over haar: Roosje Koster. Ze was nog maar acht jaar oud toen ze uit het centrum van Rotterdam moest wegvluchten vanwege het bombardement op onze stad. In Overschie kwam ze wonen, kreeg hier vriendinnen. Over en weer schreven ze in elkaars poëziealbum. Maar het bombardement was nog maar het begin van de gruwelijkheden. In oktober twee jaar later werd zij, 10 jaar oud, met haar broertje en haar moeder weggevoerd naar Auschwitz en daar vergast. En alleen maar omdat ze Joods was.
 
Een heftige meimaand dit jaar. Nu het bombardement nog weer extra werd herdacht. En nu die verhalen weer loskwamen over Roosje Koster en al die andere Joden in onze stad. Ruim 13.000 alleen al uit Rotterdam afgevoerd. Onder hen 684 kinderen als Roosje. Heel goed dat in Overschie elk jaar in mei uitgebreid stil wordt gestaan bij dit verleden. Want wie het verleden vergeet, heeft geen toekomst. Het was ontroerend om op 4 mei kinderen van de school waarop Roosje gezeten en uit de buurt waar Roosje gewoond had, zelfgemaakte gedichten te horen voordragen. Over wat oorlog met mensen doet en hoe kostbaar en kwetsbaar vrede is. Goed ook dat er in Landzicht op de hoek Verlaatstraat / Zuiderlaan vitrines zijn ingericht met herinneringen aan Roosje. De kinderen van Landzicht vertaalden het verleden naar vandaag. Van het verleden moet je immers leren, maar dat kan alleen als je eerst van dat verleden echt kennis neemt. Dan ontdek je dat de demonen die de oorlog mogelijk maakten nog steeds leven: antisemitisme en haat tegen minderheden en vreemdelingen.
 
In de meimaand valt ook Pinksteren. De Joodse gemeenschap viert dan dat God aan het volk Israël de Tien Geboden gaf. Tien Woorden om de weg te vinden in deze wereld. Om als vrije mensen te gaan leven. En jouw vrijheid is altijd de vrijheid van de ander blijkt in die geboden. Pinksteren is voor de kerk het feest dat God zijn Geest aan ons mensen geeft. Zijn Geest om dankbaar en vrolijk naar zijn geboden te gaan leven. Dat geeft in deze heftige meimaand moed. Er zijn niet alleen de demonen die deze wereld en onze geest vergiftigen. Er zijn bevrijdende geboden. En er waait ook een andere Geest door deze wereld!
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.