PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 3 - Je laten bespotten Klokgelui week 3 - Je laten bespotten
Op de avond van de moordpartij in Parijs liet het Journaal een vooraanstaande Franse moslim aan het woord. Hij vertelde hoe het blad Charlie Hebdo  in februari 2006 een in zijn ogen verwerpelijk nummer had gepubliceerd, beledigend voor de profeet Mohammed. Maar voor hem was het volstrekt ondenkbaar uit wraak de redactie van Charlie Hebdo te vermoorden. Op beledigingen aan het adres van de profeet, zo zei hij, is het enige goede antwoord simpelweg te zeggen:  ‘Dit is niet het gezicht van de profeet  Mohammed.’ En hij glimlachte, daarmee aangevend boven beledigingen te staan.
 
Ik was blij dat het Journaal deze reactie liet zien. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Volkomen terecht zijn meer dan een miljoen mensen de afgelopen week de straat opgegaan om pal te staan voor die vrijheid. Met burgemeester Ahmed Aboutaleb zeg ik: ‘Je suis Charlie’. Maar we kennen ook de keerzijde van de vrijheid van meningsuiting. Wat de één een onschuldige grap vindt, kan de ander diep kwetsen. Een voorstelling van cabaretiers als Youp van ’t Hek kun je nauwelijks voorstellen zonder een grap over Jezus. Zo’n grap heeft niet een hoger politiek of filosofisch doel. Nee, het is gewoon makkelijk scoren voor een cabaretier. Je hebt de lachers op je hand als je het christelijk geloof bespot. Dat doet het altijd goed. Zoals ook haat zaaien met een beroep op de vrijheid van meningsuiting nog steeds schijnt te kunnen.
 
In de kerk kijk je daar toch niet zo vreemd van op. Wij aanbidden in de kerk een koning die zich liet bespotten. Als Jezus gekruisigd wordt, doen de omstanders niet anders dan grappen over Hem maken. Dat maakt Hem anders dan anderen. De Bijbel is er heel open over dat de geschiedenis van Jezus dwaasheid is in de ogen van mensen. Een in steen gekraste cartoon afkomstig uit het oude Rome maakt het christelijk geloof al bespottelijk: Je bent een ezel als je gelooft in zo’n zwakke God.
Het beste antwoord is je dan maar laten bespotten. In het geloof  dat deze dwaasheid wijzer is dan al het vechten van mensen. Laten we met alle getroffenen in Parijs, de Joden voorop, bidden dat wereldwijd niet de extremisten maar de zachte krachten het winnen.
 
Wim Koerselman
predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.