PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 38 - Samen in de naam van Jezus Klokgelui week 38 - Samen in de naam van Jezus
Een volle kerk. Een lied uit de Rooms Katholieke traditie klinkt, een kinderlied meegenomen uit de Nederlands Gereformeerde Kerk, een Psalm uit het Protestantse Liedboek. Een gereformeerde preek,  het katholieke ritueel van de vredesgroet, een evangelisch opwekkingslied, het krijgt allemaal z’n plek. Gebruiken en  voorgangers uit drie kerken wisselen elkaar af. Zo ging het afgelopen zondagmorgen in de Grote Kerk van Overschie. De dienst stond onder verantwoordelijkheid van drie kerkgenootschappen, de Nederlandse Gereformeerde Kerk, de Rooms Katholieke Parochie en de Protestantse Gemeente. Maar ook christenen uit nòg andere kerken die meestal vanuit Overschie elders in de stad naar de kerk gaan, of thuis de kerkdienst voor TV volgen, waren zondagmorgen in de Grote Kerk. ‘Dat zouden we veel vaker moeten doen’, verzuchtte menigeen na afloop. Want ondanks de accent verschillen vanwege ieders afkomst en eigen traditie is het volstrekt helder dat de eenheid in geloof veel groter is dan de verschillen.  En wat is het heerlijk om elkaar in één kerk te ontmoeten en te herkennen als broeders en zusters in het licht van de éne Heer. Wat is er mooier dan met zoveel verschillende mensen samen God de lof en de dank te brengen?!
 
Het thema van de dienst is dit jaar ontleend aan de vredesweek. Want deze zomer is het besef keihard doorgedrongen dat vrede kostbaar is. Door de oorlog in de Oekraïne, de MH17 crash, de onmenselijkheden van IS. In een wereld vol strijd is de kerk geroepen om een vredesbeweging te zijn. ‘Wapen je met vrede’ is het landelijke thema 2014.  Maar hoe doe je dat? De belangrijkste stap om je met vrede te wapenen, hoorden we in de preek, is om ‘ja’ te zeggen tegen de vrede die God je aanbiedt! Zijn vrede die alle verstand te boven gaat. En wie met de vrede van de Heer bewapend is, wordt een ontwapenend mens. Niet uit op eigen gelijk. Niet gericht op ruzie en conflicten, maar op harmonie en eensgezindheid. Een mens van vrede, een vredestichter. En dan gaat er iets gebeuren, niet slechts op zondag, maar ook op maandag … Zo horen, bidden en zingen we van de vrede van Christus. En er wordt gecollecteerd voor de Voedselbank, want hoe kan er vrede zijn als niet iedereen voldoende te eten heeft?
Wat een inspirerende zondag!
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.