PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 32 - Er is ook nog goed nieuws! Klokgelui week 32 - Er is ook nog goed nieuws!
Wekenlang is er alleen maar slecht nieuws. De MH 17 wordt uit de lucht geschoten. Een drama dat nog voort duurt. In Irak rukken dood en verderf zaaiende Isis troepen op. Israël, moe van alle raketbeschietingen, slaat hard terug; in Gaza zijn zeer veel doden te betreuren. Jonge mensen in Den Haag roepen in het Arabisch en in het Nederlands zeer antisemitische leuzen. Als je deze weken het Journaal bekijkt, word je beroerd van alle ellende.
 
Je zou bijna vergeten, dat er ook nog goed nieuws is! In de Telegraaf verschijnt een paginagrote advertentie tegen antisemitisme. Vele BN’ers ondertekenen daarin de stelling: ‘Kritiek op Israël? Oké. Jodenhaat? Nee!’ Ook het Contactorgaan Moslims en Overheid verklaart op te willen treden tegen antisemitisme in eigen kring. Dat is het goede nieuws.  
 
Aanleiding tot deze positieve uitspraken is de toenemende angst onder Joodse burgers van ons land. Tegenover burgemeester Aboutaleb verklaarden vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap dat sommige Joden geen keppeltje meer durven dragen op straat, om niet meer als Jood herkenbaar te zijn. Bij rabbijn Jacobs in Amersfoort werden al meer dan eens bakstenen tegen de ruiten gegooid. Met een beroep op de vrijheid van meningsuiting worden in ons land steeds vreselijker dingen gezegd. Het mag in Nederland niet zo gaan als in Frankrijk waar dit jaar al 5000 Joden de wijk hebben genomen naar de staat Israël, omdat ze zich in Frankrijk onveilig voelen.… ‘Onze samenleving  mag dit niet over zijn kant laten gaan,’ schrijft dominee Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ‘Wij accepteren geen land van  ‘minder Marokkanen’. Wij accepteren ook geen land van minder Joden en al helemaal niet van ‘weg met de Joden’. Burgemeesters en rechters zullen hiervoor pal moeten staan,’ aldus de woordvoeder van onze kerk. Goed nieuws: Nederland op z’n best, solidair met minderheden.
 
Waarom de kerk zo opkomt voor de Joden? De kerk hoort op te komen voor elke gediscrimineerde groep. Maar zeker voor de Joodse gemeenschap. Er zou immers geen kerk zijn zonder het Joodse volk. Want van hen hebben wij  –menselijk gesproken– de Bijbel ontvangen, de bron van het allerbeste nieuws! En Jezus is toch de zoon van het Joodse volk?
Door de Jood Jezus is de kerk onopgeefbaar met het volk Israël verbonden!
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.