PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 30 - De doden Klokgelui week 30 - De doden
Het Franse dorpje waar wij met vakantie waren, telt maar driehonderd inwoners. Het ligt in de Franse Ardennen, een gebied in Noord-Frankrijk waar de meeste Nederlanders op weg naar het zuiden snel aan voorbij rijden. Maar wat een rust en wat een mooie wereld! Veel dorpjes hier tellen trouwens nog minder dan driehonderd inwoners. En toch staat er in elk dorp een prachtige oude kerk. En wat ook zo opvalt: elk dorpje heeft z’n eigen begraafplaats direct buiten het dorp voor aan de weg. De doden liggen zo heel dichtbij.
 
Opeens komen er sms-jes binnen: Hebben jullie al gehoord dat er een vliegtuig is neergestort? Via onze tablet komen we steeds meer over de verschrikkelijke ramp te weten. Op de dag van nationale rouw zoeken we op de camping de plek op waar we de beste ontvangst hebben. We zien de aangrijpende beelden. En we horen de stilte bij het uitdragen. En dan die lange stoet die over de snelweg richting Hilversum rijdt. Iemand voor TV zegt: Ook al kende ik niemand in het vliegtuig persoonlijk, het is alsof ik ze allemaal kende. Want iedereen beseft: het had mijn eigen kind, mijn eigen geliefde kunnen zijn. De doden komen zo heel dichtbij.
 
Het lukt ons in Reims een Volkskrant te kopen. De ramp komt zo nog weer dichterbij. Een foto van een jong verliefd stel dat in het vliegtuig zat. Rouwadvertenties. Vorige week thuis gekomen lezen we in de Overschiese Krant dat er ook een echtpaar uit Overschie onder de slachtoffers is. Nederland voelt als zo’n klein Frans dorpje waar de doden heel dichtbij liggen. Je kunt er niet aan voorbij leven.
 
Als iemand in je nabije omgeving sterft, gebeurt er ook wat met jezelf. Je beseft je eigen eindigheid. Maar ook de grote waarde van het leven. Een mensenleven is kostbaar. Eerbiedig het leven van je medemens waar ook ter wereld! En maak er zelf iets moois van! De dood van een geliefde kan je de ogen openen voor het hiernamaals. Maar ook voor het hiernúmaals. In één van de rouwadvertenties las ik de oproep van een getroffen familie nu geen wrok of wraak uit te dragen, maar warmte en liefde…. Wat goed om als de dood je zo dichtbij komt, zo de weg te wijzen van warmte en liefde. In een wereld vol oorlog te gaan leven als een mens van vrede.
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.