PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 25 - Dit zijn de namen Klokgelui week 25 - Dit zijn de namen
Nog nooit had ik een boek van Tommy Wieringa gelezen. Maar de titel ‘Dit zijn de namen’ boeide me. Zo begint namelijk ook het Bijbelboek Exodus, het tweede boek van het Oude Testament. Een jongen, eerst nog naamloos, is hoofdpersoon in het boek van Wieringa. Hij is vluchteling. De tweede hoofdpersoon is een keiharde politiecommissaris. Toch wint hij je sympathie door zijn menselijke kant. Hoofdstukken over de jongen en over de commissaris wisselen elkaar af, maar je voelt direct al aankomen dat die twee elkaar ooit zullen ontmoeten. Het is een boek dat je in één adem uit leest.
 
Ik vraag me af wat me zo boeit in dit boek? De schrijfstijl en klasse van Tommy Wieringa dragen daar natuurlijk aan bij. Niet voor niets kreeg hij de Libris-prijs voor dit boek. Maar er is meer. Het boek is schrijnend actueel. Onlangs hoorden we dat er meer dan 50 miljoen (!) vluchtelingen zijn op aarde. Voor TV zie je beelden van vluchtelingen die in gammele bootjes over de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Nu Irak een tweede Syrië dreigt te worden, kunnen we alleen nog maar meer vluchtelingen verwachten. We merken dat aan onze grenzen. Het boek geeft een beeld van wat onderweg met die vluchtelingen gebeurt. Het is een survival of the fittest, alleen de sterksten blijven over. 
 
Maar wat het boek voor mij ook zo boeiend maakt, is de parallel met Bijbelverhalen. De jongen uit het boek vlucht daarom niet over zee, zoals we in het Journaal telkens zien, maar door de woestijn. Zoals in Exodus de slaven die aan de farao van Egypte zijn ontsnapt, door de woestijn wegvluchten het beloofde land tegemoet.
Misschien is echter het meest boeiende van dit boek het op zoek zijn naar je ‘roots’. De politiecommissaris vraagt zich af waar hij eigenlijk vandaan komt. Want moet een mens dat niet weten om in deze  keiharde wereld staande te blijven? Te midden van alle verbijsterende gebeurtenissen zoekt de commissaris het spoor terug. En hij ontdekt tot zijn grote verbazing dat zijn moeder tot dat volkje vluchtelingen behoort dat ooit onder leiding van Mozes door de woestijn trok op weg naar het beloofde land… In die geschiedenis vindt hij houvast. Dat volk weet van een geheim. Die bijzondere bevrijding wijst boven zich uit, schenkt een weg de toekomst tegemoet…!
Dit zijn de namen…., een aanrader voor deze zomer.
 
Wim Koerselman
predikant Grote Kerk
www. protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.