PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 23 - Het feest van de Geest Klokgelui week 23 - Het feest van de Geest
In het Tv-programma ‘Eén tegen honderd’ zou het misschien al wel een moeilijke vraag zijn. In de categorie ‘religie en spiritualiteit’: ‘Wat is de betekenis van Pinksteren?’ De kandidaat kan kiezen uit drie antwoorden: a. Een vrij weekend begin juni. b. Een jaarlijks terugkerend popfestival in Limburg. c. De Heilige Geest daalt neer in mensen.
Dit laatste antwoord is natuurlijk het goede. Pinksteren het feest van de Geest. God stort zijn Geest uit over de mensen. En als de mensheid iets nodig heeft, is het wel die Geest van God. Want heel andere geesten werken in de mens: De geest van ikke, ikke, ikke. De geest van meer, meer, meer willen hebben. En onderschat niet hoe de geest van onverschilligheid je te pakken kan nemen, dan raakt niets je echt meer in het hart. Of de geest van angst, je voelt je zomaar bedreigd. En dan heb ik het nog niet over de geest van racisme. Al die geesten hangen in de lucht, ademen we in, bepalen ons doen en laten. Daarom is Pinksteren zo’n geweldig mooi en bevrijdend feest. Godzijdank is er een andere geest op ons neergedaald: Gods eigen Geest! Het is de Geest die Jezus bezielde. Jezus loopt nu niet meer zelf op aarde rond, maar zijn Geest is des te meer op mensen neergedaald. Liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing is de vrucht van deze Geest.
 
En als je om je heen kijkt, zie je gelukkig ook mensen door deze Geest bezield. Het maakt de wereld zachter en mooier. En die Geest waait waarheen Hij wil. Hij laat zich niet opsluiten in de kerk. Op onverwachte plekken is Hij aanwezig, en bezielt Hij mensen tot grootse daden, die echter zelden de krant halen. Hoe koud en kil zou de wereld zonder die Geest zijn? Zonder al die belangeloze daden van naastenliefde, opkomen voor de ander, helpen wie geen helper heeft?!
 
Het komt er echter wel op aan om je open te stellen voor die Geest. Want zo leven gaat niet vanzelf. Je kunt je ook afsluiten voor Gods Geest. Al die andere geesten leggen zomaar beslag op je. Daarom is het zo goed Pinksteren te vieren. En biddend te zingen: ‘Kom Schepper God, o heilige Geest, daal in de mensenharten neer…! Gij liefdevuur van God, kom ons geheel doordringen!’
 
Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.