PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 20 - Een Maal aan de Schie Klokgelui week 20 - Een Maal aan de Schie
‘We hebben jouw kerk vandaag maar even geconfisqueerd’, zei buurman Thijs met een grote glimlach zaterdag tegen mij. Die zaterdagavond zou er een grandioze vijf gangen maaltijd plaats vinden in de Grote Kerk. En Thijs zat als top kok in de organisatie. Voor zijn gevoel was ‘mijn’ kerk blijkbaar even ‘zijn’ kerk geworden. Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik denk: laten we dat maar zo houden! Mijn kerk zìjn kerk, zo wordt het immers ònze kerk. En laten we dat ‘onze’ maar heel ruim trekken: De Grote Kerk is de kerk van héél Overschie. Dat is een bijkomend voordeel van de evenementen die MiraMirare organiseert in de Grote Kerk. Het voor Overschie gezichtsbepalende monument is zo niet meer de zorg en de ontmoetingsplek van een klein clubje mensen maar van heel Overschie!
 
‘Je moet wel even gaan kijken, hoe mooi de kerk er nu uit ziet’, zei Thijs nog. En toen ik binnenstapte, kon ik middenin de kerk drie lange tafels bewonderen feestelijk gedekt voor het maal aan de Schie. Direct schoten allerlei Bijbelverhalen door mijn hoofd over wonderbare spijzigingen… En over een koning die zijn knechten de straat op stuurt om zo veel mogelijk mensen voor een feestmaal uit te nodigen. Want de genodigden lieten het af weten. Ze hadden allemaal excuses om niet te komen. De maaltijd als gelijkenis van het Rijk Gods. Een maaltijd voor alle volkeren met uitgelezen gerechten en belegen wijnen! Zo gek is het dus niet om in een kerk een maaltijd te houden. Heel de Bijbel één grote uitnodiging: Gelukkig zijn zij die uitgenodigd zijn voor dat Bruiloftsmaal!
 
Voor mijzelf zat het er zaterdag niet in. Onze kleindochters, een tweeling van zeven, vierden hun verjaardag. Dat ging bij mij vóór. Maar gelukkig blijft het niet bij die éne mogelijkheid. Iedere maand is er in de kerk een maaltijd! Etenstijd voor mensen met een smallere beurs meestal op de tweede woensdag van de maand. Daar schuif ik graag bij aan. Gezellig. Maar de mooiste maaltijd in de kerk vind ik eigenlijk als we er met elkaar een grote kring vormen. En we aan elkaar eerst een volle schaal doorgeven en daarna een volle beker. Wat een feest, er is voor iedereen genoeg. Wat een vreugde als ik dan ook zelf aangereikt krijg een stukje brood en een slokje wijn….
 
Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.