PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 14 - Eitje Klokgelui week 14 - Eitje
Je verbaast je nergens meer over. Pasen is toch het feest van het eitje?! De normaalste zaak van de Burg. Baumannlaan adverteert ermee: Pasen voor ons een eitje. Je kijk niet vreemd op als steeds meer mensen geen flauw idee meer hebben waar het met Pasen om gaat. Paashazen en paaseieren bepalen hun horizon. Met Kerst is er nog een besef dat er méér is dan de Kerstman, de kerstboom en het kerstdiner. Is er niet een kind geboren? Met Pasen ligt dat moeilijker.
Wat goed daarom, dat op heel veel plaatsen in Nederland deze weken de Matthäus Passion wordt uitgevoerd. Iemand had de moed om de Matthäus zelfs weer naar Overschie te halen. En voor wie Bach te hoog gegrepen is, is er volgende week voor Tv ‘The Passion’. Dit jaar vanuit Groningen met hoofdrollen voor Jan Dulles, Beau van Erven, Simone Klijnsma en Jack van Gelder. Een paar jaar geleden werd een groot kruis door Rotterdam gedragen, nu dus door Groningen. Zo dringen de gegevens door die aan Pasen vooraf gaan: Dat kind van Kerst is een man geworden. Velen volgen hem, diep onder de indruk van zijn woorden en daden. Maar de sfeer slaat om. Hij is te radicaal en zegt zulke vreemde dingen. Men keert zich van hem af. Massaal laat men hem in de steek. De meest schandelijke dood van die tijd krijgt hij: aan een kruishout. En als iedereen dan denkt, dat was het dan, de dood wint het toch telkens weer…, blijkt zijn graf ineens leeg… En het verhaal gaat dat hij is opgewekt uit de dood! Vrouwen hebben hem gezien. Ja, zelfs de ongelovige Thomas heeft hem ontmoet…
Pasen gaat om dat ongelofelijke gebeuren. En dan vooral om het geheim achter deze feiten:
in deze mens vernederd tot de dood aan een kruis, die tot ieders verbijstering opgewekt is uit het graf…, ontmoet je… God! Pasen daarom een feest dat uit z’n voegen barst. Zo groot. Je hebt een heel jaar, een heel leven nodig om het te verstaan.
 
Komende zondag is het Palmzondag, de zondag een week voor Pasen. In de Grote Kerk van Overschie zijn er dan mensen die zich aansluiten bij die vreemde koning die op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. Ze belijden zijn naam en gaan Hem volgen. Dat is een groot feest. Maar geen eitje.
 
Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.