PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 9 - Stemmen! Klokgelui week 9 - Stemmen!
De grote enveloppe die de Gemeente Rotterdam stuurde, heb ik meteen open gemaakt. De kandidatenlijsten voor de gemeenteraad van Rotterdam en voor de gebiedscommissie Overschie. Voor de gemeenteraad meer dan 400 namen! Voor de gebiedscommissie van Overschie staan 52 mensen op de lijst. Vanzelfsprekend ga ik stemmen. Je moet je toch schamen als je zo’n kans voorbij laat gaan. Onlangs zag ik voor het Journaal hoe bij de ‘verkiezingen’ in Noord-Korea voor elke vacature slechts één naam op de lijst staat. En om tegen die éne kandidaat te stemmen, moet je naar een speciaal stemhokje gaan. Wat niemand durft… Op zo’n moment besef je weer hoe bijzonder die 400 en 52 namen zijn. Hoe kostbaar onze democratie.
 
Natuurlijk moet je de rol van de raadsleden ook niet overschatten. Rotterdam wordt niet ineens een totaal andere stad, als er in de raad een andere meerderheid zou komen. Veranderingen gaan maar heel langzaam. Maar het gaat wel ergens over. Het gaat in de politiek om het werken aan een rechtvaardige samenleving, waarin ieder mens tot z’n recht kan komen. Zwakken niet door machtigen onder de voet worden gelopen. In de kerk bidden we om vrede en gerechtigheid op aarde, dan moet je dat buiten de kerk wel vertalen in politieke daden. Als je bidt voor de overheid, zet je je ook in voor die overheid.
Natuurlijk is het veel makkelijker om aan de kant te blijven staan schelden op alles wat mis gaat. Nederlanders zijn daar goed in, en ook in Overschie kom je die houding tegen. De beste stuurlui staan altijd aan wal. Veel meer bewondering verdienen die 400 en 52 die medeverantwoordelijkheid willen dragen. Zij blijven niet aan de kant staan mopperen. Zij zetten zich in, ook al zal dat hen heel veel tijd gaan kosten. Ook al kunnen ze bij voorbaat veel kritiek verwachten. Ook al krijgen ze maar een lage financiële beloning voor hun inzet. Maar zij tonen daadwerkelijke betrokkenheid.   
 
Ik ben er best wel een beetje trots op dat uit onze kerk zoveel mensen op de lijst voor de gebiedscommissie staan. Zij nemen verantwoordelijkheid voor Overschie. Geen woorden, maar daden. Blij ben ik ook met al die andere mensen op de lijsten die bereid zijn hun nek uit te steken. Mensen die niet gaan voor het eigen belang, maar voor de gemeenschap. Op 19 maart kan de vlag uit. Leve de democratie!
 
Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.n
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.