PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 5 - Boven water blijven! Klokgelui week 5 - Boven water blijven!
Slechts een kort fragment heb ik gezien uit de TV-serie ‘Nederland in 7 overstromingen’, maar het boeide me direct. Heel dichtbij kwam de watersnoodramp die ons land trof in 1953. Een overlevende vertelde hoe hij door een stuk hout vast te grijpen zich boven water had weten te houden. Bijna zijn hele familie was verdronken, alleen zijn vader had de ramp ook overleefd. Een historicus kwam aan het woord die aantekeningen voorlas van mensen die van te voren gewaarschuwd hadden voor een dergelijke ramp. De dijken waren niet hoog genoeg. De ramp had nog veel groter kunnen zijn als het water ook dijken doorbroken had naar de Randstad. Maar het was zo al erg genoeg. Frank Westerman, maker van deze documentaires, stelt indringende vragen. Hij voert diepgaande gesprekken met betrokken mensen. Was deze ramp een menselijke fout of was er meer aan de hand? In het dagblad ‘Trouw’ las ik dat Westerman zelf onder de indruk is van het Bijbelverhaal over de zondvloed. Ook al is hij zelf niet gelovig, in zulke oude verhalen gaat het over de vraag ‘waarom je hier op aarde bent, waarom jouw leven er toe doet. Het gaat om iets waar je met je verstand niet bij kunt…’ Eigenlijk is het heel opvallend dat bijna alle culturen een zondvloedverhaal hebben. De eeuwen door heeft de mensheid blijkbaar niet alleen plezier aan het water beleefd, maar dat zelfde water ook als levensbedreigend ervaren. Heel bijzonder hoe de Bijbelschrijver deze oeroude gegevens gebruikt om zijn reddingsverhaal te vertellen over de Ark van Noach.
 
Komende zaterdagmiddag organiseert het CJV Overschie een bezoek aan de ‘Ark van Noach’ in Dordrecht. Het gaat in Dordrecht om een replica van dit enorm grote houten schip waarin Noach en de zijnen gered werden en een doorstart kregen op een van geweld en onrecht gereinigde wereld. Een bezoek helpt je stil te staan bij de zin van ons leven op aarde. Voor de kinderen is er een speurtocht langs dieren die op de Ark meegingen. Info over dit bezoek vindt u op de website. Aansluitend is er komende zondagmorgen in de Grote Kerk een kerkdienst met als thema ‘Boven water blijven!’ Het gaat over Noach en andere Bijbelverhalen waarin het water mensen tot de lippen komt. Het koor ‘Intercession’ werkt mee aan de dienst. Kom ook! Je bent van harte welkom zowel zaterdag als zondag. 
 
Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.n
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.