PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 49 - Wegversperring Klokgelui week 49 - Wegversperring

Hij weet precies waar hij naar toe wil. Stapt in zijn auto. Rijdt over de Baumannlaan, de Josselin de Jonglaan over, het Kleinpolderplein op. Richting Delfshaven…. Stop. Een wegversperring. Hij kan niet verder. Wat moet hij doen? Zo gauw heeft hij geen bord gezien hoe dan wel te rijden. Hij schiet de A20 op. De volgende afslag eraf. En dan weer terug. Zo komt hij tenslotte met een omweg op zijn bestemming. Het overkwam mij vorige maand. Zondag begon ik er mijn preek mee. Want je hebt dat wel vaker in je leven dat je het gevoel hebt om te rijden. Soms zijn er kostbare jaren van je leven mee gemoeid. Je kiest de verkeerde studie. Voordat je dan eens een keer op je bestemming bent. Je kiest een verkeerde partner. Kost je jaren voordat je je leven weer op de rit hebt… Ik kwam daarop omdat zondag op ons leesrooster een bizar Bijbelverhaal stond. Te gênant voor woorden. Een weduwe die zich als een hoer gedraagt om haar recht te krijgen. Als u niet gelooft dat zulke dingen in de Bijbel staan, zoek het maar op, Genesis 38. Maar nu nog het meest bizarre: Deze vrouw, Tamar is haar naam, blijkt in de stamboom van Jezus te staan. Zij is een overgrootmoeder van Jezus. Wat de vraag oproept: Is God soms de weg kwijt?! Waarom maakt Hij zo’n omweg?

Onlangs sprak ik een mevrouw die me vertelde dat ze nu al Kerstmuziek draait. Vooral als ze een hele dag alleen in huis zit. ‘Ik draai die Kerstmuziek soms zelfs al midden in de zomer…’, zei ze. Zelf zou ik dat niet zo gauw doen, maar ik begrijp het wel. Want Kerstmuziek geeft je het gevoel dat het uiteindelijk toch goed komt. Hoe groot de omweg ook is. Die mevrouw weet ook wel dat het nog geen Kerst is. Maar zouden de vier Adventsweken voor Kerst er niet zijn om eens na te denken over de vraag waarom God zo’n omweg moet maken…? Want het blijft niet bij een hoer langs de weg… Zelfs niet bij een kind geboren in een stal. Uiteindelijk loopt het uit op een man aan een kruis… Is God soms de weg kwijt? De vraag van Advent is: Zou het ook zo kunnen zijn, dat wij in onze wereld met elkaar overal wegversperringen hebben neergezet?

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www. grotekerkoverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.