PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 45 - De prooi Klokgelui week 45 - De prooi

Je krijgt een wereld te zien waar je geen weet van hebt. Op zaterdagavond voor TV. ‘De prooi’ op Nederland 2, een miniserie over de wereld van het grote geld. Bankdirecteur Rijkman Groenink wil in vijf jaar tijd ABN AMRO omvormen tot een bank die honderd miljard waard is. Hij stort zich in wilde overname- en fusieavonturen. Je hoort hem telefoongesprekken voeren met Nout Wellink, directeur van De Nederlandse Bank. Keiharde confrontaties gaat Rijkman Groenink aan met collega’s. Je ziet bankbestuurders in maatpak als straatvechters elkaar bestrijden. En in heel dit gevecht gaat het niet om het belang van de gewone spaarder, maar om het maken van grote winsten voor de aandeelhouders. Het draait niet om de gewone klant, maar om prestige en bonussen van topbankiers. ‘De prooi’ is een verfilming van het gelijknamige boek dat Jeroen Smit schreef over de dramatische ondergang van ABN AMRO.

Op zaterdagavond zag ik voor TV ‘De prooi’. Op zondagochtend in de kerk hoor ik hoe Achab koste wat kost de wijngaard van Naboth hebben wil. Treffend de overeenkomst tussen op hun prooi jagende topbankiers uit de 21e eeuw en koning Achab uit oudtestamentische tijden. Voor Achab geldt slechts het recht van de sterkste. Maar ineens staat Elia, de profeet, voor zijn neus. En Elia ontmaskert de koning als iemand die zichzelf verkocht heeft aan het kwaad.
Ik moest direct aan al die zakkenvullers van onze tijd denken. Ze menen zelf de baas te zijn over hun leven, zelf de regie in handen te hebben, maar ze hebben zichzelf verkocht. Verkocht aan de macht van ‘hebben, hebben, hebben’. Daar hoef je trouwens geen bankdirecteur voor te zijn. Ieder mens kan zijn vrijheid verspelen aan machten die jou in de greep houden…

Hoe waarheidsgetrouw de TV-serie ‘De Prooi’ is, kan ik niet beoordelen. Maar dat mensen zichzelf verkopen en hun vrijheid verspelen, lijkt mij niet te ontkennen. De wereld zit vol jagers en prooien. En vaak blijken jagers onwetend zelf ook weer prooi te zijn. Wat ben ik blij met die oude Bijbelverhalen die  ontmaskerend werken. En die mij in deze wereld vol jagers de weg wijzen hoe als een vrij mens te leven. Niet ‘verkocht’ aan het kwaad, maar ‘vrijgekocht’ om goed te doen!

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.