PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui Week 9 - De Reinout Oerlemanskerk? Klokgelui Week 9 - De Reinout Oerlemanskerk?

‘Dat gebouw aan de Schie heette vroeger Grote Kerk? Tjonge, dat heb ik nooit geweten!’
‘Ach, ik meen in 2012, toen hebben ze zomaar van de één op de andere dag de naam veranderd. Bij voetbalstadions was dat trouwens al veel langer aan de gang.’

Waar dit over gaat? Dat zal ik u vertellen. Vorige week belde Reinout Oerlemans. Of hij even mocht komen praten. Natuurlijk, altijd. En ja hoor, daar was-t-ie, in het gezelschap van een groepje creatieve adviseurs. Onze kosteres kweet zich van haar grote taak dus aan koffie, thee, roomsoezen en bonbons geen gebrek. De koffertjes van de heren klikten open, papieren werden op tafel uitgespreid, de laatste slagroom werd van de lippen geveegd, en daar kwam Reinout voor de dag met het briljante idee om iets moois, iets Groots met onze kerk te gaan doen.

De Grote Kerk zou worden voorzien van talloze cameraatjes, buiten en binnen, boven bij het orgel en op de kansel, onder alle stoelen en banken gestoken, op plaatsen en plekjes waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden. Ze hadden dozen vol cameraatjes over, want in het VU Medisch Centrum waren ze, hoe is het mogelijk, ineens overbodig geworden en dan zou onze Grote Kerk een pracht van een alternatief kunnen wezen. ‘Als christenen’, grapte Arnie, pardon, Reinout, ‘zijn jullie er toch aan gewend bekeken te worden, ik bedoel, “God ziet alles”, toch?’ De creatieve adviseurs schuddebuikten van het lachen. Ja ja, humor heeft Reinout wel, het is ook zo’n aardige jongen.

Het bedrijf van Reinout heet ‘Eyeworks’, kortom ‘het oog wil ook wat’, knipoogde hij naar onze medewerkster op het Kerkelijk Bureau. ‘Is er dan van een dienst in de Grote Kerk tv te maken voor de gemiddelde RTL of SBS6 kijker’, aarzelde ik. ‘Ja hoor’, lachte Reinout, ‘wij zorgen iedere dienst voor Bekende Nederlanders. Voorbeeldje, u bidt voor de arme prins Friso en wij brengen de hele cast van “Oh Oh Cherso” huilend in beeld, geen probleem. Daar komen we samen wel uit. Wij hebben zulke fantastische ideeën voor uw kerkdiensten en al die politici, de Roemers, de Ruttes, de Verhagens, man, die willen maar wat graag op de buis. En’, hief Reinout zijn vinger in de lucht, ‘u wordt er vorstelijk voor betaald, u zelf en uw kerk, u bent in één klap uit de sores, nooit geen financiële zorgen meer! Wat wilt u nou nog meer?!’

Onze kerk terug, dat wilde ik. Een kerk met al zijn sores en problemen van dien, een kerk waar mensen door niets en niemand gehinderd in alle vrijheid en vreugde een thuis hebben waar ze God en elkaar kunnen ontmoeten, en in vrede kunnen toeleven naar Pasen. Een kerk die Groots is, omdat het in Gods Naam om mensen gaat, altijd. In die kerk bent u van harte welkom.

Willem M. de Boer
predikant Grote Kerk
www.grotekerkoverschie.nl 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.