PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 25 - Bed, bad, brood Klokgelui week 25 - Bed, bad, brood

In Rotterdam leven zo’n 20.000 vluchtelingen. Toen ik dat hoorde, schrok ik er toch weer van. Zó veel? Ik was bij de opening van de nieuwe Pauluskerk. Daar kreeg ik deze info: Vluchtelingen mogen niet werken en –als ze ouder dan 18 zijn– geen opleiding volgen. En toch redden verreweg de meeste vluchtelingen het op eigen kracht. Ook krijgen ze hulp van familie, vrienden en andere Rotterdammers. Sommigen hebben echter niemand. Niets. Zo’n tien procent van hen komt in ernstige problemen en klopt aan bij de Pauluskerk. Voor basisvoorzieningen als een bed om te slapen, de gelegenheid om zich te wassen. En er is voor hen brood of een warme maaltijd. Geweldig dat de Pauluskerk weer open is. Op de oude plek staat nu een bijzonder nieuw gebouw. Grappig om in dit fonkelnieuwe gebouw een oud orgel te zien staan.

Dit is Rotterdam op z’n best. Solidariteit met kwetsbare mensen. Opkomen voor de meest basale mensenrechten. De afgelopen weken en maanden kwam herhaaldelijk in het nieuws hoeveel er juist mis gaat met de opvang van deze kwetsbare mensen in ons land. De dood van de Russische dissident Dolmatov in het detentiecentrum Overschie bracht staatssecretaris Teeven in grote problemen. Hij heeft beloofd aan echte verbeteringen te gaan werken. Maar daar krijgt Dolmatovs moeder haar zoon niet mee terug.
Je schrikt als je leest hoe vluchtelingen worden geïntimideerd. En dat er kinderen in de cel zitten. Gezinnen uit elkaar worden gehaald. Het zal je maar overkomen… In de Pauluskerk kent men deze verhalen uit de eerste hand. Van mensen die vertellen hoe ze maandenlang zijn vastgezet zonder te weten waar ze aan toe waren. Soms lijkt ons land vergeten, dat vluchtelingen mensen zijn. Natuurlijk kan Nederland niet de ellende van heel de wereld oplossen. Maar het is toch bedroevend als onze nationale kinderombudsman moet zeggen geschokt te zijn hoe ons land omgaat met het recht van kinderen op hereniging met hun ouders. Men is zo gefocust op mogelijke fraude dat kinderen niet echt gehoord worden.

Wat is het verblijdend dat er een Pauluskerk is! Hier worden mensen in nood gehoord. En met bed, bad en brood geholpen. Het draait om het Bijbelwoord, dat vroeger buiten aan de gevel hing en nu in de hal van de kerk zichtbaar is. Paulus’ woord om uit te leven: ‘Overwin het kwade door het goede’.

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.