PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 23 - Genade Klokgelui week 23 - Genade

’s Ochtends ging ik met een mooie bos bloemen naar huis want precies vijf jaar als predikant verbonden aan de Grote Kerk en ’s avonds zag ik wederom hoe de goal van Wim Rijsbergen de vlam in de pan deed slaan en de Kuip deed schudden op zijn grondvesten. ’s Middags was de nieuwe Pauluskerk geopend en de buurman, hangend over het tuinhek terwijl de zon zich eindelijk weer eens ruimhartig toonde, begon mij over de noodzaak van de nieuwe Kuip en deed voor, met het gezicht op drama, hoe de tribune kan trillen. Hij heeft een seizoenskaart, hij wel, als het om Feyenoord gaat ben ik zelf als de beminde gelovige die niet of nauwelijks de kerk bezoekt, ik herinner me een bloedeloze vertoning tegen Excelsior. Maar de Kuip zat vol en dat kan ik van de Grote Kerk niet zeggen.
Toen Wim Rijsbergen scoorde, de zomer van 1974 moest nog beginnen, was ik al sinds jaar en dag Feyenoorder en wist ik al bijna zeker predikant te zullen worden. Wim Rijsbergen had dezelfde school bezocht als ik. Hij op de brommer, ik op de fiets. Maar daar kwam snel verandering in. Hij kreeg een contract en parkeerde vervolgens zijn gifgroene Ford Capri keurig netjes aan de Diepenbrocklaan voor de ingang van de school, - wie wilde mocht een rondje meerijden -, bewondering was zijn deel. Dat is sindsdien niet veranderd, integendeel, een voetballer met een grote auto, dat maakt meer de indruk geslaagd te zijn in het leven dan een predikant die het nooit veel verder heeft gebracht dan kriskras crossen op een oude fiets. Mij zelf maakt het niet uit, ik ben zeer aan mijn fiets gehecht.
Ik heb wel eens geprobeerd te achterhalen waarom juist Feyenoord mij lief is. Het is me niet gelukt, ik heb werkelijk geen idee hoe ik daar toe gekomen ben. In elk geval niet van huis uit meegekregen of zoiets. Het is komen aanwaaien. Zo ook de wens predikant te worden. Ik kende niemand die dat wilde. Over het ‘waarom dominee’ kan ik veel vertellen maar het fijne weet ik er, geloof ik, toch niet van. Als bij alle goede dingen in het leven, het overkomt je. Op zekere dag blijk je aanhanger van Feyenoord te wezen en je prijst je gelukkig. Op zekere dag stel je vast dat je nooit zonder God bent geweest en dat je niets anders had kunnen wezen dan predikant. Op zekere dag blijk je waarachtig als het niet waar is te trouwen met de mooiste vrouw ter wereld. En op zekere dag ben je plotsklaps tot je eigen stomme verbazing als predikant van de Grote Kerk zomaar vrolijk en gretig werkzaam in Overschie. Het ene geschenk is nog mooier dan het andere.
En de komende vijf jaar? Feyenoord kampioen? Een nieuwe Kuip? Voorlopig geniet ik van mijn bloemen en mijn werken in Overschie!

Willem M. de Boer
predikant Grote Kerk
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.