PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 19 - De meidagen Klokgelui week 19 - De meidagen

‘Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen…’ dichtte Leo Vroman. De meidagen roepen altijd weer verhalen op over de 2e Wereldoorlog. Vorig jaar kocht ik bij onze plaatselijke boekhandel een boek met een indrukwekkend oorlogsverhaal, ‘Parnassia’ van Josha Zwaan. Hoofdpersoon is Rivka, een Joods meisje. Om haar aan de Jodenvervolging te doen ontkomen krijgt zij een nieuw thuis bij een kinderloos echtpaar in Zeeland. Haar nieuwe vader is predikant en samen met zijn vrouw voedt hij het meisje op in het christelijk geloof. Maar na de oorlog blijkt dat Rivka’s Joodse vader de oorlog heeft overleefd. Hij meldt zich bij de pastorie om zijn kind terug te krijgen. Rivka die inmiddels Anneke heet, wijst hem echter af. Ze wil bij haar nieuwe ouders blijven. Als motto staat voorin het boek ‘Wie het verleden niet eert verliest de toekomst, wie zijn wortels vernietigt kan niet groeien.’ Daarmee is het thema van het boek gegeven. Want het gaat niet goed met Anneke, zij wordt een innerlijk verscheurde vrouw.

Onlangs speelde de discussie over het moslim jongetje Yunus, ondergebracht bij lesbische pleegouders. Ik moest denken aan het boek van Josha Zwaan. De gereformeerde dominee en zijn vrouw hebben in de oorlog hun leven gewaagd voor de Joodse Rivka! Ook dat lesbische ouderpaar verdient lof. Zij ontfermden zich over een kind waar de eigen ouders niet goed voor konden zorgen. Het boek van Josha Zwaan maakt echter duidelijk dat het mis kan gaan als een kind vervreemdt van z’n verleden. Zo lastig is het soms.

Verhalen hoe de oorlog is verdwenen, doen je vaak wenen, wist Leo Vroman. Oorlog richt ontzettend veel schade aan. Maar nu de oorlog is verdwenen, is er ook veel om te juichen, veel om dankbaar voor te zijn. We zijn bevoorrecht dat we in een vrij en democratisch land mogen leven. Natuurlijk kan er veel nog beter. Onverantwoord handelende bankiers hebben wereldwijd een crisis veroorzaakt waaronder ook in ons land veel mensen lijden. En toch mogen we blij zijn in Nederland te wonen, waar de oorlog is verdwenen. Van de Jood Leo Vroman en van Josha Zwaan moeten we wel leren verhalen te blijven vertellen. En je zelf de vraag te stellen in welke verhalen de wortels van onze beschaving liggen… Want wie zijn wortels vernietigt, kan niet groeien.

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.