PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 6 -Tragedie in Overschie Klokgelui week 6 -Tragedie in Overschie

Misschien was het haar laatste belangrijke uitspraak voor zij haar aftreden bekend maakte. Op staatsbezoek in Singapore sprak koningin Beatrix over een grote tragedie. In het detentiecentrum Rotterdam bij ons vliegveld pleegde de Russische activist Aleksandr Dolmatov zelfmoord. Dolmatov had asiel aangevraagd in Nederland. Zijn aanvraag werd afgewezen. In de cel liet hij een brief achter voor zijn moeder Ljoedmila Doronina. Hij was  haar enige kind en nog maar 35 jaar oud. Zij denkt dat zijn afscheidsbrief onder dwang geschreven is. Er staan spelfouten in, die haar zoon nooit zou hebben gemaakt. Daarom heeft zij het sterke vermoeden dat haar zoon tot zelfmoord is aangezet. En dat terwijl Aleksandr ervan overtuigd was in Nederland veilig te zijn, zo verklaarde zij tegenover Nederlandse journalisten. Zij heeft de hulp van onze koningin ingeroepen om opheldering te krijgen over de dood van haar zoon. Dolmatov was voor hij naar Nederland vluchtte in Rusland politiek actief. Hij nam regelmatig deel aan protestdemonstraties en was daarbij naar eigen zeggen al een keer of twintig opgepakt. In Rusland werd hij voortdurend geschaduwd. Zijn huis werd in de gaten gehouden. Zijn telefoon afgeluisterd. Daarom week hij uit naar Nederland. Maar zijn asielaanvraag werd hier afgewezen. Dolmatov heeft nog beroep aangetekend, maar hij werd vastgezet in het detentiecentrum. Met deze tragische afloop.

Je wordt niet vrolijk van zo’n verhaal. Maar ik denk dat het goed is dat we weten wat zich afspeelt in het detentiecentrum waar wij zo dichtbij wonen. Er zitten zo’n zeshonderd mensen inclusief kinderen gevangen! Het gaat niet om criminelen. Hun grootste ‘misdaad’ is dat zij hun eigen land ontvlucht zijn. Onlangs was in het nieuws dat het regelmatig voorkomt dat deze mensen in een isoleercel worden opgesloten. Ook al kunnen zij volgens de strenge regels van ons land niet allemaal in Nederland blijven, dit is toch geen reden om hen onmenselijk te behandelen. Daar komt nog bij dat een groot aantal van hen om allerlei redenen niet meer welkom is in hun eigen land. Zo word je illegaal in Nederland. Maar illegale mensen bestaan toch niet!

Goed dat er iedere eerste zondagavond van de maand om 19.00 uur een wake gehouden wordt bij het detentiecentrum. Gelovigen en ongelovigen vormen dan een kring van verbondenheid met deze medemensen. Goed dat we een koningin hebben, die begaan is met mensen in nood.

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.