PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 51 - Zeg Maar Ja Klokgelui week 51 - Zeg Maar Ja

Waarom, zo zult u mij vragen, vond je dat Grote KerstdiNEE gisteren zo’n indrukwekkend gebeuren?
Toch niet omdat de Grote Kerk alleen was verlicht met kaarsen die op strategische plekken in groepjes van vijftig onder het motto ‘Vijftig Hinten Wit’ guitig stonden te branden? Nee, niet omdat Kim Jong-un alsnog besloot in Noord-Korea te blijven. Ook niet omdat Jan Markerink tijdens zijn tafeltoespraak grapte dat hij als voorzitter van de Stichting Grote Kerk alles zou goed maken wat in de ogen van velen met de Paradie was misgegaan. Evenmin omdat Gerard Cox tijdens het enthousiast prakken van zijn voorgerecht ‘garnalen op een bedje van gekonfijte zee-egel’ de lachers op zijn hand kreeg met een opmerking over Jan Smit ná ‘Het Bombardement’. Was het dan omdat Jeffrey Rijken burgemeester Aboutaleb in het oor fluisterde dat hij nooit meer onzin zou uitkramen over de SGP als poldertaliban? Nee, ook niet. Natuurlijk was het mooi meegenomen dat alle aanwezigen het kloeke besluit hebben genomen om dit jaar al het geld dat ze uitgeven aan het vuurwerk te verdubbelen en over te maken naar de Voedselbank. Was het dan, zo hoor ik u denken, omdat de os & ezel, dit keer verkleed als Rutte & Samson, samen een kerstverhaal vertelden? Nee, zelfs de wonderlijke wijze waarop Watzegtivo Opstelten in plaats van gestrande bultrug alsnog de rollade aansneed voor de dames van de Thuiszorg was niet het meest memorabele moment van de avond. Dicht in de buurt, toegegeven, kwam de serene rust die Kees van der Meer uitstraalde, hij heeft deze avond niet één toespraak gehouden, wilde zelfs niet eens voor deze krant op de foto! Was het dan misschien de vrolijkheid rond de oudsten uit ons midden die ondanks hun foeteren over het uitkleden van de zorg toch heerlijk zaten te genieten van een kakelvers ‘kerkbankje gevuld met de fijnste amandelspijs’? Zelfs dat niet! Was het dan toch het diner zelf dat dit jaar doelbewust was georganiseerd als gezamenlijke poging om hartgrondig NEE te zeggen tegen ‘geweld, haat & alles dat samen leven kapot maakt’? Het was wel precies de reden waarom toekomstig KLM-baas Camiel Eurlings Paul McCartney & Mick Jagger een vliegensvlug retourtje had geregeld zodat zij met de net iets jongere Jan Teeuw aan het orgel voor ons een paar kerstliedjes konden zingen.
Wat mij betreft gebeurde het tijdens de After Party. Toen kwam een jong stel naar me toe. ‘Hebben wij het nu goed begrepen’, vroegen ze, ‘dat in de geboorte van Jezus God ja zegt tegen het leven, ook dat van ons?’ ‘Ja’, zei ik. ‘Dat klinkt ons dan van Gods kant als een Serious Request in de oren om in liefde en vrede te leven.’ ‘Inderdaad’, zette ik een dikke streep onder hun woorden. En zij wensten me toe wat ik u allemaal van harte toewens: een gezegend kerstfeest!

Willem M. de Boer
predikant Grote Kerk
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.