PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 47 - Een kaars aansteken Klokgelui week 47 - Een kaars aansteken

‘Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.’ Ik vergeet nooit wanneer ik dat voor het eerst hoorde. Jaren geleden. Nelson Mandela zat nog gevangen op Robbeneiland. In het Friese stadje waar ik predikant was, ging op een zondag een zwarte predikant uit Zuid Afrika voor in de kerkdienst. Na afloop vroeg ik hem wat we eraan moesten doen als hier het apartheidsregime verdedigd werd soms zelfs met leugens…
‘Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken’, zei hij. Met andere woorden: Doe zelf iets goeds, verspil geen energie aan wat verkeerd is. Het had in de Bijbel kunnen staan: Overwin het kwade door het goede. Ik vergeet die uitspraak nooit.

Soms stoppen mensen bij de Grote Kerk met de vraag ‘Kan ik hier een kaarsje aansteken?’ Toeristen die door Overschie fietsen en een kaarsje willen aansteken voor een geliefde. Dan gaat het dus niet om maatschappelijk onrecht, maar om een medemens die ze niet vergeten kunnen. Ze willen een kaarsje aansteken omdat een geliefde ziek is of zelfs al gestorven. Het gebruik is overgewaaid uit katholieke kerken. Maar ook bij ons klopt men er voor aan. En komende zondag gebeurt het bij ons zelfs in een kerkdienst. Familieleden komen naar voren lopen om een lichtje aan te steken voor wie het afgelopen jaar zijn overleden.

In onze tijd zijn mensen gevoelig voor symbolen en rituelen, meer dan voor woorden. Maar eigenlijk gaat heel dit ritueel terug op het eerste woord uit de Bijbel: ‘Er zij licht.’ En God schiep het licht en deed de duisternis opzij. Wat een wijsheid zit er in dat oude Bijbelverhaal. Ook al kan het soms heel erg donker zijn in je leven en in de wereld, wanhoop niet. Want de duisternis wint het niet. Er is een God die in deze wereld het licht heeft aangestoken. Soms lijkt het maar een klein kwetsbaar lichtje, dat zomaar uitgeblazen wordt. Vergis je echter niet. Al eerder leek Gods licht gedoofd en zelfs begraven… Het pakte totaal anders uit! Uiteindelijk zal zijn licht overwinnen. Daarom steken we komende zondag die kwetsbare kaarsjes aan. Want beter dan de duisternis te vervloeken is het om te schuilen bij zijn Licht, je eraan te warmen. En in dat Licht te gaan leven.

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www. grotekerkoverschie.nl
 

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.