PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 49 - Out of the box denken Klokgelui week 49 - Out of the box denken

Eigenlijk houd ik helemaal niet van zulke Engelse termen als ‘out of the box’ denken. Praat maar gewoon Nederlands. Maar het is inmiddels een modewoord geworden onder managers: out of the box denken. Met die box wordt het bestaande denkkader bedoeld, het vaste patroon waar je met elkaar in zit. Daar moet je uitbreken. Want anders vind je nooit een oplossing voor de gigantische problemen waar we met z’n allen voor staan. Overal worden cursussen aangeboden om je te trainen in out of the box denken. Het draait om creativiteit. Anders durven denken. Vernieuwend bezig zijn…Vraag overigens niet wat je betaalt voor zo’n cursus…

De kerk kan tegen dit soort cursussen niet op. Moeten we ook niet willen. We verliezen het altijd van die snelle jongens met hun dure ‘workshops’ en hun innovatieve ‘brainstorm-sessies’. Maar hoe gek het ook klinkt, de kerk heeft de beste cursus ‘out of the box’ denken in huis! En deze maand gaan de kerken weer open waar je gratis op cursus kunt. Een absolute voorwaarde is wel dat de kerk eerst zelf op cursus gaat. Predikanten en priesters voorop. Wij moeten eerst zelf ons om laten scholen. Om van onze eigen tunnelvisie verlost te worden.

Dan kunnen we open. En wordt deze Adventsmaand de tijd om het grote geheim van de kerk samen te ontdekken. Dat die ‘box’ van onze gesloten wereld wordt opengebroken van buiten af! Van out of the box komt God onze wereld binnen…! En een Joods kind wordt geboren ergens in een uithoek in Bethlehem. Maar in Hem komt God zelf onze wereld binnen. Het begin van een complete revolutie. Armen worden rijk. Machtigen vallen van hun troon. Illegalen krijgen een thuis. Ja, zelfs de dood gaat er aan!

Deze Adventsweken voor Kerst zijn een goede tijd om voor het eerst of opnieuw op deze cursus te gaan. Om jezelf te oefenen open te gaan staan voor het onverwachte. Voor wat helemaal buiten je horizon ligt. Wat in jouw hoofd niet opgekomen zou zijn. Om rekening te gaan houden met waar geen modern mens meer mee rekent. Dat er out of the box een God is die ingrijpt. Ons opzoekt. Zijn Koninkrijk doet komen…!

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.