PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 41 - Desmond Tutu Klokgelui week 41 - Desmond Tutu

Midden in een TV-programma kwam ik binnen. Meteen was ik geboeid. Desmond Tutu te gast bij Twan Huijs in College Tour. ‘Welk advies wilt u deze jonge mensen meegeven?’ was Twan Huijs’ laatste vraag. Tutu aarzelde geen moment: ‘Droom, blijf dromen! Wees idealistisch. Laat je niet infecteren door het cynisme van ouderen. Geloof dat deze wereld een betere wereld kan worden. Droom! Want je wordt veel te snel volwassen en je zou je droom kunnen vergeten. God wil jou gebruiken, en jou en jou…’, met zijn innemende glimlach keek hij de één na de ander voor hem recht in de ogen…, ‘en jou en jou om deze wereld te maken tot de wereld die Hij wil, een prachtige wereld voor iedereen.’

Het ontroerde mij. Tutu raakt je hart met zijn ontwapenende eenvoud. Toch is hij allerminst een softie. Even te voren had hij kritisch over Tony Blair gesproken vanwege zijn leugens aan het begin van de oorlog met Irak. En over Mitt Romney vroeg Tutu zich hardop af: ‘Waar zit zijn hart? Het feit dat je arm bent, maakt je toch niet minder menswaardig’. Tutu noemde het arrogant van Romney denigrerend te spreken over 47% van de stemgerechtigden. Voorbeelden van het cynisme van volwassenen. En ook al is Tutu zelf afgelopen zondag 82 jaar oud geworden, in hem herken je nog steeds het kind dat droomt van die betere wereld. En als je bij zijn woorden de twinkeling in zijn ogen ziet, dan wordt dat kind ook weer in je wakker en je gaat meedromen over die ‘beautiful world for all’.

Wat geweldig dat er zulke mensen als Desmond Tutu zijn. Hij heeft iets van een profeet in zijn kritiek op de groten der aarde. Maar tegelijk straalt heel zijn houding iets priesterlijks uit. Hij is een man van verzoening die bruggen bouwt tussen mensen. Ook zo mooi vind ik het, dat hij zich er volstrekt niet voor schaamt over God te spreken. Twan Huijs en al die studenten van de College Tour mogen het horen: God wil jou gebruiken!

In mijn studeerkamer staat een boek met preken en toespraken van Desmond Tutu. Ik ben er weer in gaan lezen. Wat een hoop, wat een liefde, wat een geloof! Daarom een citaat als slot: ‘Ik geloof dat ik onder invloed van Gods hand sta… Ik kan er niets aan doen maar wanneer ik ongerechtigheid zie, dan kàn ik mij niet stil houden…’

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.