PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 33 - Thuis komen Klokgelui week 33 - Thuis komen

We kijken onze ogen uit… Wat een kerk! Die vrijdagmorgen hebben we onze wekker gezet. Met een vroege boot steken we over van Calais naar Dover. Nemen in Dover de trein. We willen naar Canterbury om daar de kathedraal te bezoeken. Het is de reis meer dan waard. Wat een belevenis deze kathedraal, zo groot, zo indrukwekkend. Je voelt je klein in het enorme schip van de kerk. We staan stil in de crypte. Lopen door de kloostergang. Het koor. Bewonderen de gebrandschilderde ramen. Eindeloos veel details trekken je aandacht. En wat een geschiedenis heeft deze kerk. De eeuwen kijken op je neer. Je kunt makkelijk een dag in deze kathedraal doorbrengen. Maar we moeten weer terug het Kanaal over naar onze camping in Noord West Frankrijk.

Het hoort bij vakantie vieren: kerken bezoeken. Ook mensen die niet zoveel met kerk en geloof hebben, vinden het fijn om in een kerk even tot rust te komen. Misschien zelfs een kaarsje aan te steken. Even iets te ervaren van het mysterie dat er meer is… Het liefst bezoeken wij in de vakantie ook op zondagmorgen een kerk. En we treffen het enorm. Dichtbij onze camping staat de kathedraal van St. Omer. Een feest om daar naar de kerk te gaan. Wat wordt er goed gezongen, en wat een orgel! Ontroerend als tijdens de dienst wildvreemde mensen je de hand drukken en je de vrede van Christus wensen. Je voelt iets van een wereldwijde gemeenschap.

Maar dan is het weer voorbij. Een tante van mij zei ooit, dat het mooiste moment van de vakantie het thuis komen is. Ik zeg haar dat niet na, maar ik begrijp het wel. Het is ook weer heerlijk om in je eigen bed te slapen. Je ziet je eigen huis weer met nieuwe ogen. Wat is de tuin mooi geworden. En op zondagmorgen ga je naar de kerk in Overschie. Hier geen kathedraal. En toch maakt het op mij altijd weer indruk te bedenken dat ook deze plek geschiedenis heeft. Al eeuwenlang komen hier aan de Schie mensen samen om stil te worden, om te bidden en te zingen. Al vanaf de twaalfde eeuw! Ruim 800 jaar later is hier nog steeds een kerk...! Bijzonder toch?

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.