PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 43 - Doe als Erasmus Klokgelui week 43 - Doe als Erasmus
Vorige week was ik op het Grotekerkplein, naast de Laurenskerk. Burgemeester Aboutaleb onthulde een monument voor het geboortehuis van Erasmus, precies op de plek waar de beroemde Rotterdammer 550 jaar geleden was geboren. Het monument is een soort gevel op ware grootte, hip betegeld met Delftsblauw-achtige tegels waarop spreuken staan van Erasmus. Ik raad U aan eens te gaan kijken, het is de moeite waard om te gaan zien.

Een van de sprekers was Adrie van der Laan, conservator van de erfgoedcollectie van de Rotterdamse gemeentebibliotheek. Van der Laan sprak over:  Waar geloofde Erasmus in? Het sprak me aan, waarin Erasmus geloofde, en ik denk dat wij nog steeds moeten doen als Erasmus.

Erasmus geloofde in God, en in Jezus Christus. Wij denken vaak dat Erasmus, beroemde humanist immers, afstand had tot het geloof en de kerk. Niet juist. Erasmus was een geestelijke, een wetenschapper ook, maar voor hem stond het voorbeeld van Jezus zelf centraal. Hij was vredelievend. Erasmus had juist commentaar op Luther, die vanuit de Rooms-katholieke kerk de protestantse protestbeweging annex afscheiding begon. Erasmus verwachtte meer van geleidelijke verbetering. Hij verbeterde de kerk liever van binnenuit.

Ten tweede geloofde Erasmus in kennis. En dan, zo vertelde Van der Laan, vooral in kennis die de contacten en communicatie tussen mensen bevorderde. Kennis over taal, kennis over psychologie – alles wat helpt om mensen elkaar te laten begrijpen en accepteren.

Het derde wat voor Erasmus belangrijk was, was: mensen. Erasmus geloofde dat mensen positieve krachten waren die vrede en verdraagzaamheid konden bevorderen. Die mensen moesten op de juiste wijze worden onderwezen, en geschoold: Erasmus was ook een groot voorstander van onderwijs.
Geloof, kennis, mensen. Ruim 500 jaar geleden droeg Erasmus die principes uit. Ingewikkelder hoef je het inderdaad niet te maken. Zijn gedachten staan nog overeind. En kunnen nog steeds worden nagevolgd.

Tenslotte. Ik heb op Google trachten uit te zoeken of er ook nog iets is dat Erasmus met Overschie verbindt. Helaas. Op driejarige leeftijd verhuisde Erasmus, bastaardkind van een geestelijke bij diens huishoudster, met zijn moeder naar Gouda. Of Erasmus in die eerste drie levensjaren ooit in Overschie is geweest? Ik heb er geen bewijs voor kunnen vinden. Wel zijn de hervormde en gereformeerde Overschieënaren sinds een jaar op 10 weer samen in één Protestantse kerk. (Elke zondagochtend om 10 uur). Erasmus zou er tevreden over zijn.
 
Wubbo Tempel
vanuit de Grote Kerk
wwwprotestantsegemeenteoverschie.nl
 
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.