PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 37 - Pijn Klokgelui week 37 - Pijn
Soms is er een periode in je leven dat je pijn ervaart, pijn omdat iemand van wie je hield is overleden, pijn om de ziekte van je kind , pijn omdat je daar zo machteloos in bent. Je wilt helpen, maar je kunt het niet. Pijn omdat je huwelijk voorbij is, pijn omdat je partner laat weten dat hij of zij geen toekomst meer ziet voor jullie samen, pijn omdat je je baan bent kwijtgeraakt en nu nutteloos en zinloos thuis zit. Pijn omdat niemand op je zit te wachten en al je sollicitaties onbeantwoord blijven.

Het leven geeft soms zo’n harde dreun dat we tijd nodig hebben om ons zelf weer terug te vinden. Alles staat op zijn kop , het voelt alsof we geen kant meer op kunnen. Er is alleen die pijn en dat verdriet, die machteloosheid.
Als leven pijn doet, we hebben of krijgen er allemaal mee te maken. Hoezeer je dat ook wil voorkomen, zeker in het leven van je kinderen, het gaat niet. Kennelijk hoort pijn bij het leven en soms dreig je daarbij de grond onder je voeten kwijt te raken.

In zo’n situatie is er diep in mij een grondgedachte, een gevoel dat mij draagt, door die diepte van pijn en verdriet heen, al is dat gevoel soms heel ver weg en voel je je ook nog alleen met je pijn en verdriet. Mijn moeder las dan een Psalm, een soort gedicht, duizenden jaren geleden geschreven, in sommige van die Psalmen wordt het leven in al zijn rauwheid, met alle pijn en verdriet uitgeschreeuwd. Er gaat troost uit van die woorden, ze zijn universeel en herkenbaar. De pijn en het verdriet worden er niet minder om en toch, je kunt op termijn weer een beetje ademhalen, een beetje overeind krabbelen. Makkelijk gaat dat niet, het kost tijd en moeite en de pijn blijft en het verdriet schuurt en steekt op onverwachte momenten de kop weer op. Soms zo fel en heftig dat je opnieuw dreigt om te rollen, en toch, toch is er dat weten en diepe voelen dat er een kracht is die mij draagt, door die diepten heen. Voor mij is dat God.

Vele geleerden en mensen zoals u en ik, hebben ernaar gezocht en over nagedacht, twijfelend of diep gelovig, elke zondag weer, ook in de Grote Kerk van Overschie.

Letty Pak
Grote Kerk Overschie
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.