PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 33 - Liefde Klokgelui week 33 - Liefde
Op zaterdag 20 augustus trouwde mijn vroegere buurjongen in de Grote Kerk .
Hij woont al jaren buiten Rotterdam, maar aan de Grote Kerk bewaart hij goede herinneringen. Hij speelde er ooit in een bandje. Muzikaal was het uitgesproken slecht, maar ze hadden plezier en kregen de ruimte van de toenmalige predikant, ds. Jac. Verwaal. Deze ds. Verwaal leidde de huwelijksdienst. Hij deed dat met verve en humor.

De Bijbellezingen waren zoals vaak bij een huwelijk uit het Hooglied en uit het Nieuwe Testament, 1 Corinthe 13. Een brief van de apostel Paulus, die leefde in eerste jaren na de dood van Jezus. Dat hoofdstuk over de liefde meende ik wel te kennen, elke keer weer mooi, maar ook vaak genoeg gehoord…
Maar nu was de uitleg verrassend en boeiend.

Paulus schreef zijn brief in het Grieks, Corinthe was een havenstad in Griekenland en Paulus kende de taal en de mensen daar. Hij had ze eerder bezocht, nu bleek er ruzie te zijn ontstaan binnen de groep mensen die Christen waren geworden. Paulus was in een ander deel van het land en kon niet zomaar even terug. Hij schreef brieven en probeert de ruzies te bedaren, welgeteld 16 brieven en de 13e brief is de beroemdste geworden, de brief over de liefde.

Liefde, wij hebben daar maar 1 woord voor, in het Grieks van die tijd waren er minstens 3 woorden voor, ds. Verwaal legde ze ons uit:
-Phileo of Phileos, dat is de liefde die uitgaat van gelijkwaardigheid, van eerlijkheid naar elkaar, waarbij je ook een beetje van jezelf houdt: je voelt je trots als je die mooie man of vrouw gevonden hebt en die met jou wil verder gaan. Die liefde versterkt je gevoel voor eigenwaarde, jij bent ook zelf geliefd en dat weten maakt je vaak weer verliefder op de ander.
Het was voor ons allen herkenbaar en er werd vrolijk gelachen .
-Eros, erotisch, die woorden zijn bekend, het is de fysieke aantrekkingskracht, de seksualiteit, een groot goed, maar in deze uitleg ingebed in een groter geheel, want er is nog een 3e vertaling:
-Agapè, de onbaatzuchtige liefde, dan houd je van iemand zonder er iets voor terug te verwachten, zoals God van ons mensen houdt en die liefde geven wij op onze beurt weer door aan onze partner.

Geloof, hoop en liefde, daar draait het om.

Letty Pak
Grote Kerk Overschie
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.