PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 23 - Weggooien...? Klokgelui week 23 - Weggooien...?
We gaan verhuizen. Binnenkort weg uit Overschie. We hebben routine in verhuizen. Net als bij vorige verhuizingen treffen we ook nu op zolder ongeopende dozen aan. Ze staan er al zolang we hier wonen. Wat we zeven jaar niet hebben aangeraakt, hoeft niet meer mee, is onze regel. Het kan direct weg. Maar dan is het wel verstandig zo’n doos niet open te maken. En daar zit het probleem. Ineens sta ik gebogen over een doos vol preken van mijn vader. Om die nou bij het oud papier te gooien…
En ik blader door deze preekschriften. Ik vind zelfs een preek uit 1944. Maar ook zijn laatste preken uit 1972. In dat jaar overleed hij, 55 jaar oud. Ik kan al die handgeschreven preken toch niet weggooien?! Ik ga lezen, maar ik kom niet ver. Zijn handschrift is volstrekt onleesbaar. Maar ik hoor zijn stem weer. Hoe hij op zaterdagavond in de keuken, terwijl mijn moeder de aardappels voor zondag aan het schillen is, zijn preek aan haar voorleest. En ik zie hem weer op zondag op de kansel staan. Een bewogen prediker die vol warmte het Evangelie verkondigt. Ach, ik was toen zelf een kwajongen. En toch, soms raakte het mij recht in mijn hart….
Wat moet ik nu met die doos oude preken doen?
Even gaat de gedachte door mij heen: Zullen mijn kinderen over tig jaar ook zo over mijn preken gebogen staan?
Al die bijna 40 jaar dat ik nu dominee ben, heb ik de toga van mijn vader gedragen. Hij heeft dat zelf nooit geweten. Maar die toga symboliseert voor mij, dat ik in een traditie sta. Ik hoef het geloof niet zelf uit te vinden. En als je op de schouders van je vader staat, kun je ver zien. Zo zijn er meer kerkvaders die mij de weg wijzen. Trouwens ook kerkmoeders!
En dan weet ik het. Het grootste deel van al die oude preken kan bij het oud papier. Slechts een klein aantal bewaar ik. Want geloven is geen nostalgie. Geloven is niet in het verleden blijven hangen. Ik leef niet van oude onleesbare preken. Er zullen jonge mannen en vrouwen opstaan die in onze tijd het Evangelie verkondigen. Een nieuwe generatie die je weet te raken  met het goede nieuws dat er een God is die ons Toekomst schenkt!
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.