PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 21 - Samen met vluchtelingen eten Klokgelui week 21 - Samen met vluchtelingen eten
Nu eens niet een verhaal in de krant. Nu eens niet tv-beelden uit Syrië of uit al die landen waar vluchtelingen door heen trekken. Nee, we ontmoetten hen nu zelf. Van aangezicht tot aangezicht. We konden met hen spreken, hen de hand drukken, hen in de ogen kijken. Vluchtelingen, jonge jongens uit Aleppo en Damascus. Een jongetje van 14 was er zelfs bij. Ook mannen van middelbare leeftijd. Verreweg de meesten kwamen uit Syrië, een enkeling uit Noord-Soedan of Eritrea. Het werd donderdagavond 19 mei een bijzonder ontmoeting.
Als dialooggroep van christenen en moslims wilden we iets doen voor de vluchtelingen. We organiseerden een maaltijd voor  twintig van hen uit het AZC ’s-Gravendeel. En aan tafel kwamen de gesprekken. Ons land beleven zij als een ongekend mooi land, omdat je hier vrij bent om te zeggen en te geloven wat je wilt. ‘Freedom’ staat bij hen heel hoog genoteerd.
Zelf zat ik naast een man uit Eritrea. Als je weet dat Eritrea op de derde plaats staat in de lijst landen met de ergste christenvervolgingen, dan begrijp je waarom je daar als christen wegvlucht. Ik merkte hoe voorzichtig hij nog was. Want de groep bestond in meerderheid uit moslims. Als lid van een minderheid had hij teveel meegemaakt. Dat ben je niet zomaar kwijt.  De man zag er triest uit, zijn vrouw en twee kinderen zitten nog in Eritrea. Hoe moet hij hen hier krijgen?
Toch werd er op deze avond ook veel gelachen. We aten niet alleen, maar deden ook een spelletje bingo o.l.v. onze eigen Onno. De vluchtelingen vertelden hoe ze zich mateloos vervelen in het AZC. Het liefst willen ze zo snel mogelijk aan het werk. Nu vult de dag zich met zich zorgen maken over hun familie en terugdenken aan alle pijn die ze zelf meemaakten. Van wat ze daarover vertelden, word je niet vrolijk. Heel dankbaar waren zij met de afleiding van deze avond. Dat er naar hen geluisterd werd, zij hun verhaal kwijt konden. Voor onze eigen groep was het ook een mooie avond. We lieten hen zien dat je als moslims en christenen als vrienden met elkaar om kunt gaan. We zeiden hoe belangrijk dat is voor Rotterdam. Ja, dat overal in deze wereld er voor ieder mens vrijheid behoort te zijn van godsdienst en overtuiging, zonder angst vervolgd te worden!
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.