PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 19 - Het feest van de Geest Klokgelui week 19 - Het feest van de Geest
We leven van feest tot feest. Sparta gepromoveerd. Feijenoord de beker! Vorige week Bevrijdingsdag. Komende zondag is het weer feest: Pinksteren! Hoe ouder ik word, hoe mooier ik dat feest vind. Want op het Pinksterfeest gaat het over de vraag welke geest er over de aarde waait…? Pinksteren geeft daar een onverwacht antwoord op: Gods Geest! God heeft zijn Geest uitgestort op mensen!
En als de mensheid iets nodig heeft, is het wel die Geest van God. Want heel andere geesten waaien ook over de aarde. En ze werken op de mens in: De geest van ikke, ikke, ikke. De geest van meer, meer, meer willen hebben. En onderschat ook niet hoe de geest van onverschilligheid je te pakken kan nemen; dan raakt niets je meer. Of de geest van angst, je voelt je zomaar bedreigd door de ander. En dan heb ik het nog niet over de geest van vreemdelingenhaat. Al die geesten hangen in de lucht, ademen we in, bepalen ons doen en laten. Daarom is Pinksteren zo’n geweldig mooi en bevrijdend feest. Godzijdank is er een andere geest op ons neergedaald: Gods eigen Geest! Het is de Geest die Jezus bezielde. Jezus loopt nu niet meer zelf op aarde rond, maar zijn Geest is des te meer op mensen neergedaald. Liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid horen bij deze Geest. Goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing, allemaal de vrucht van de Geest.
En als je om je heen kijkt, zie je gelukkig ook mensen door deze Geest bezield. Het maakt de wereld mooier. En die Geest waait waarheen Hij wil. Hij laat zich niet opsluiten. Op onverwachte plekken is Hij aanwezig, en bezielt mensen tot grootse daden, ook al halen ze zelden de krant. Maar hoe koud en kil zou de wereld zonder die Geest zijn? Zonder al die belangeloze daden van naastenliefde, opkomen voor de ander, helpen wie geen helper heeft?!
 
Het komt er echter wel op aan om je open te stellen voor die Geest. Want zo leven gaat niet vanzelf. Je kunt je ook afsluiten voor Gods Geest. Al die andere geesten leggen zomaar beslag op je. Daarom is het zo goed Pinksteren te vieren. En biddend te zingen: ‘Kom Schepper God, daal met uw Geest in mensenharten neer…! Kom liefdevuur van God, kom ook mij geheel doordringen!’
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www. protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.