PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 5 - Joden, christenen, moslims Klokgelui week 5 - Joden, christenen, moslims
Er is niet alleen maar slecht nieuws. Twee heel goede nieuwsberichten geef ik aan u door.
Het gaat in beide berichten om toenadering tussen wereldgodsdiensten! Zeer opmerkelijk is de verklaring waarmee officiële leiders van het Jodendom in december naar buiten kwamen. Ik citeer: ‘Na  bijna twee millennia van wederzijdse vijandigheid en vervreemding herkennen wij, Orthodoxe Rabbijnen die leiding geven aan gemeenschappen, instellingen en seminaries in Israël, de Verenigde Staten en Europa, de historische kans die nu voor ons ligt. Wij streven er naar de wil te doen van onze Hemelse Vader door de uitgestoken hand van onze christelijke broeders en zusters te accepteren. Joden en christenen moeten samenwerken als partners om de morele uitdagingen van onze tijd aan te pakken.’
Iedereen weet dat de vijandigheid niet van Joodse, maar vooral van christelijke kant kwam. Met als dramatisch dieptepunt de Holocaust in ‘christelijk’ West-Europa. Dat het Jodendom nu toch zo hartelijk de uitgestoken hand van christenen aanpakt, is zeer verheugend en baanbrekend. De verklaring zet uiteen dat Joden en christenen meer gemeenschappelijk hebben dan hen scheidt. En ook al blijft er verschil van mening over de betekenis van Jezus, de verklaring prijst Jezus’ goedheid! ‘Wij erkennen dat het christendom geen toeval of dwaling is, maar een gewild goddelijk gevolg en een gave aan de volken.’ Dit is een historische verklaring. Een grote stap voorwaarts.
 
Het tweede goede nieuwsbericht komt van moslimleiders. Meer dan 250 islamitische geleerden, geestelijken en politieke leiders uit zo’n 120 landen waren vorige week in de Marokkaanse stad Marrakesh op een congres bijeen. Zij verklaarden dat de verschillende godsdiensten dringend moeten gaan samenwerken om de opmars van extremistische groepen die de menselijkheid aantasten tegen te gaan. Mohammed heeft in het Verdrag van Medina, 1400 jaar geleden vrede gesloten met niet-moslims zoals Joden. De moslimleiders in Marokko bijeen, roepen op in dat spoor verder te gaan en religieuze minderheden in moslimlanden beter te beschermen. Dat mag ook wel. Want direct na het atheïstische Noord-Korea staan in de Top Tien van landen waar christenen zwaar worden vervolgd allemaal moslimlanden. Kortom, het is zeer verheugend dat moslimleiders nu zelf verklaren dat het anders moet!
In een wereld vol slecht nieuws raakt het goede nieuws vaak op de achtergrond. Daarom deze week het Klokgelui aan goed nieuws gewijd.
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsgemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.