PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Klokgelui week 3 - Kerk en grand café? Klokgelui week 3 - Kerk en grand café?
Afgelopen vrijdagmiddag opende wethouder Hugo de Jonge in de Grote Kerk Grand Café ‘Het Kruispunt’. Een enorm gezellige, goed bezochte bijeenkomst met mensen van allerlei slag, van hoog tot laag, kerkelijk, onkerkelijk, politici maar ook een jonge moeder met haar kleuter. Allen gekomen om Marja Verkade en Piet Kleijn te feliciteren met hun Grand Café op een toplocatie aan de Schie. Een paar mensen vroegen mij wat ik daar nou van vind. Of ik geen moeite heb met een horecagelegenheid achterin de kerk. Dat past toch niet. De wethouder sprak gekscherend over de gekke combi van kerk en kroeg… 
 
Kerk en Grand Café klinkt natuurlijk veel mooier. Maar hoe het je het ook typeert, het is voor de kerk geen teken van rijkdom. Dat heb ik de vraagstellers geantwoord. Het is armoe dat we als kerk zelf niet voldoende inkomsten kunnen genereren om de kerk open te houden. De wethouder vertelde in zijn kerk in Charlois hetzelfde mee te maken. De club gelovigen is te klein om op de lange duur zo’n onderhoudsgevoelig gebouw te kunnen betalen.
In Overschie zijn de Adventkerk en de Maranathakerk al afgebroken, de Gereformeerde kerk aan de Delftweg is al jaren geleden verkocht. We kunnen ook zonder het Grand Café verder gaan om na verloop van tijd de Grote Kerk te moeten sluiten, en te gaan kerken in de Bethelkerk of in een Rooms Katholieke kerk. Niets mis mee, we werken immers graag samen met de andere kerken van Overschie. Toch kiezen we er van harte voor om de Grote Kerk als kerk open te houden. Duizend jaar geleden kwamen op deze plek immers al mensen samen om te bidden, en te zingen, stil te worden voor God. Afgelopen zondagmorgen was ik er weer, al had ik een vrije zondag. En wat een feest om daar samen te zijn, het Evangelie te horen, Gods grote daden te vieren!
 
Wethouder De Jonge zei enigszins jaloers in Charlois nog niet zo’n constructie te hebben als wij met het Grand Café. Wij mogen er blij mee zijn. Natuurlijk in het begin is het over en weer wennen. Maar het Bijbelwoord: ‘Denk niet slechts aan je eigen belang, maar ook aan dat van de ander’ is ook hier van toepassing. Hoe meer je de ander de ruimte geeft, hoe meer je zelf ook de ruimte krijgt.
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.